Trendit 2: Panos-tuotos-ajattelu

Huolimatta siitä, kuinka paljon puhutaan leppoistamisesta, niin se on vain puhetta.

Tekojen maailmassa olemme siirtyneet yhä tiukempaan panos-tuotosajatteluun sellaisillakin elämänalueilla, joille se ennen oli vierasta.

Liike-elämän laskentamallit, kvartaaliajattelu ja jatkuva hyödyn laskeminen ovat nyt myös vapaa-ajan todellisuutta.

Menepä kuntosalille, niin näet miten ihmiset räpläävät innoissaan sykemittareita, kalorinkulutusmittareita, verenpainemittareita, rasvanmittauslaitteita.

Pitäähän kuntoilijan seurata tarkkaan, millä sykkeellä kannattaa liikkua, jotta hän saa  mahdollisimman hyvän tuloksen liikunnasta. Kuntoilija haluaa tietää, montako kaloria oli voitto siitä 15 minuutin panoksesta, jonka hän stepperille antoi.

Tehokkuus myy:  entiset tunnin jumpat ovat vaihtuneet nopeampiin ja tehokkaampiin 30 minuutin circuit trainingeihin; entiset vuoden kestävät harrastuskurssit viikonlopun pikakursseiksi,  ja askartelupakkaukset vaihtuneet puolivalmiiksi töiksi, joissa vain liimataan osat yhteen. (Tämä käy yhteen Trendit osa 1:n helppouden kanssa, eikö vain)

Kännyköihin kehitellään mitä erilaisimpia mittaussovelluksia panos-tuotosajattelua varten.

Esim. painonhallintaa varten on kehitetty erilaisia kalorilaskureita: kun ilmoitat ruoka-annoksesi sisällön ja koon, sovellus kertoo montako kaloria se sisältää, ja montako % päivittäisestä proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien tarpeesta  annoksesi  tuottaa.  I Phoneen on kuulemma sovellus, jossa otat valokuvan ruoastasi, ja saat tiedon kalorimäärästäkannattaako annos syödä kokonaan vai vain puoliksi.  Strolling Mom- sovellus taas laskee vauvanvaunukävelyjen pituutta, tempoa ja määrää, ja kertoo mamille, paljonko hän laihtui lasta lykkiessään.

 

Erilaisilla elämän hallintakursseilla, personal trainerin vastaanotolla tai mobiilipäiväkirjoilla suunnitellaan elämää pidemmällä jaksolla, määritellään tavoitteita, niihin vaadittavia toimenpiteitä  ja niistä saataviapalkintoja.

Fiksut ihmiset ottavat huomioon myös eri elämänkäänteiden  mahdolliset skenaariot ja varautuvat niihin suunnittelemalla vaihtoehtoisia plan B– ja plan C– tulevaisuuksia.

Omaa aikaa arvostetaan nyt niin paljon, että elämän tunneista halutaan irti täydet tehot.

Vuosia sitten havaitsin tämän New Yorkissa: ihmiset harrastivat pikatreffejä kavereidensa kanssa Tunti baarissa riitti, sitten riennettiin jo muualle. Nykyään tämänkin korvaavat  Facebook ja Twitter, nuo maksimaalisen ystävämäärän tarjoajat mitä minimaalisimmalla, jos niin haluat, panostuksella.

Ja  huh huh, nykyään voi kuulla myös  jonkun  sanoutuneen irti  avioliitosta tai ystävyyssuhteesta, koska ”en saanut  vastiketta omalle panokselleni”.  Ei se asia, vaan nuo sanamuodot.

Toki löytyy myös toisenlaista trendiä ja todellisuutta:  leppoistavaa, hidasta, elämyksellistä, rauhoittuvaa. Vaan onko panos-tuotosajattelu lyönyt niin läpi, että leppoistaminenkin nähdään tuotantotalouden näkökulmasta:

On hyödyllistä leppoistaa, kun sitten se lisää tuottavuuttasi ja luovuuttasi?

Sellaisia ne ihmisen halut ovat. Ristiriitaisia.

Advertisements

Kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s