SEMIOOTTINEN ANALYYSI

Kolmio semioottiset tasotKolmio brändiarvot

 MAINONNAN SEMIOOTTINEN ANALYYSI

Kun halutaan parantaa mainoksen/ logon/ pakkauksen/ konseptin tai nimen  voimaa, tai valita paras versio useasta vaihtoehdosta, semiotiikka on nopea ja edullinen keino skarpata viestejä.  Semiotiikka toimii silloin edullisena viestinnän esitestinä.

Wellness Canesten Kun epäillään, että mainoksessa on jotain torjuttavaa. Kulttuurisia tabuja tai epäselvää toteutusta, semioottinen analyysi selvittää, onko viesti kuluttajalle oikealla tavalla ymmärrettävä.

Kun halutaan varmistaa, ettei mainoksessa ole vääränlaisia piiloviestejä. Tai halutaan nimenomaan luoda tehokkaita piiloviestejä, semioottinen tieto on suureksi avuksi.

SEMIOOTTISESSA ANALYYSISSA  

 selvitetään mainonnan  käyttö-, näyttö- ja perusarvoja (= brändiarvot) analysoimalla mainonta sen orientoivalla, kertovalla ja myyttisellä tasolla.

Food FantaOrientoivalla tasolla

Värien ja muotojen merkitykset, aistilliset vaikutelmat, typografian viestit, mainoksen staattisuus – dynaamisuus, pehmeys- kovuus, maskuliinisuus- feminiinisyys  jne.

Wellness elivoKertovalla tasolla

Mainoksen sisältämä ’tarina’, millaisia arvoja ja asioita tämä tarina viestii, millaista ’opetusta’ mainoksen tarina kantaa mukanaan. Mitä mainoksessa arvostetaan ja mitä ei arvosteta.

Wellness LadyMyyttisellä tasolla

Mikäli mainoksessa on käytetty merkittävässä roolissa jotain symbolista muotoa tai myyttistä hahmoa, sen semioottinen analyysi.

 Tai esim. mainoksen visuaalisen toteutuksen luoma tunnelma, joka on niin erityinen, että on jo sinällään myyttinen.

Näin saadaan selville ne brändiarvot, joita mainos viestii: emotionaaliset eli käyttöarvot, rationaaliset eli näyttöarvot ja ideologiset eli perusarvot.

Voidaan myös arvioida niiden toimivuutta ja positiointitapaa suhteessa haluttuihin bränditavoitteisiin, tai suhteessa ko. toimialan markkinointiin yleisesti.

Esimerkki mainoksen semioottisesta analyysista täällä.

logo_mummola2Semiotiikka on merkitystutkimusta, jota tekee ammattitaitoinen merkitystutkija, semiootikko. Hän on saanut koulutuksensa yliopistossa semiotiikan ja sitä sivuavien oppiaineiden parissa.

Mainonnan semioottinen tutkimus vaatii myös vahvaa mainonnan kulttuurin tuntemusta (minun tapauksessani se tulee entisestä mainonnan suunnittelijan ammatistani.)

Raportointi

Raportointi toimitetaan powerpoint- tiedostona.  (Esimerkkianalyysin saat meilin liitteenä)

Kustannukset

Semioottisen analyysin kustannukset koostuvat pelkästään tutkijan työtunneista. Useimmissa tapauksissa  analyysit ovat edullisia, vain muutaman työtunnin hintaisia.

Referenssit

Mainonnan, pakkausten, logojen ja nimien semioottisia analyyseja mm:  Aikakausmedia, Aller Media, HS, Valio, Leaf, Ingman, Saarioinen, Snellman, Sanoma Oy, Silja Line, Tango, SEK & Grey, BBDO, Dynamo Identity, Inspiratio.

Pyydä tarjous:  Valores Consult

Vaula Norrena     vaula.norrena (at) kolumbus.fi      puh.  +358-41- 510 5636

Advertisements

Kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Qualitative and semiotic research

Gods of Advertising

We make you want what you don't need.

AdPitch Blog

Awesome Ambient, guerrilla and interactive advertising campaigns

Semiotiikka ja markkinointi

Qualitative and semiotic research

Vaula Norrena

Qualitative and semiotic research

Sankarimatka

The Hero's journey and hero myth testing in real life ;)

%d bloggers like this: